Bezienswaardigheden

Domburg

Marie Tak van poortvliet museum 
Begin 20e eeuw wordt Domburg een van de belangrijkste kunstenaarsdorpen van Nederland.
Bekende schilders als Jan en Charley Toorop en Piet Mondriaan strijken er neer. Ze komen af op het Zeeuwse Licht; de bijzondere lichtinval langs de kust die elke keer een ander beeld geeft. Mondriaan maakte er de belangrijkste ontwikkeling in zijn carrière door. Ook tegenwoordig zijn er in Domburg nog diverse galerieën te vinden. In het Marie Tak van Poortvliet museum zijn wisselende tentoonstellingen te bewonderen.
Ooststraat 10a, 4357 BE Domburg
 

Zwembad kuuroord en vrijetijdscentrum “De Parel”
De Parel is hèt vrijetijdscentrum in Domburg.
Naast het luxueuze Kuur- en Beautycentrum(http://www.beautycentrumdeparel.nl , deze weer linken aan het woord Kuur en Beautycentrum) en het stijlvolle saunalandschap tref je er ook een uitgebreid zwemparadijs aan met o.a. binnen-/buitenbad, peuterbad, 79 meter lange glijbaan, Pelikaanduik, snelstromende rivier, borrelbanken, bikinibar en een speel- en zonneweide. Daarnaast kunt u bij De Parel bowlen en squashen.
Babelweg 2, 4357 BT Domburg
 

Omgeving

Zeeland museumland

Terra Maris 
Terra Maris, wat letterlijk betekend land van de zee, is het museum voor natuur en landschap van Zeeland.
Een afwisselende en levendige tentoonstelling neemt je mee door de geschiedenis van het Zeeuwse landschap en laat je de rijk gevarieerde Zeeuwse natuur zien, van aalscholver tot zeekraal. Een 2,5 hectare grote landschapstuin is onderdeel van het museum. Hier krijg je “in het echt” een indruk van de verschillende landschapstypen en de natuur van Zeeland
Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle

Deltapark Neeltje Jans 
Een hele dag genieten van zeedieren, spetterende attracties en alles van de Deltawerken zien!Deltapark Neeltje Jans is gelegen op een toplocatie midden in de zee, omgeven door de prachtige Zeeuwse natuur.Hier vind je exposities en stormachtige attracties.
U kunt ook aan boord van de rondvaartboot voor slechts € 2,50 p.p. om vanaf het water de Deltawerken te bekijken.
Faelweg 5, 4354 RB Vrouwenpolder

Het Arsenaal 
Kruip in de huid van een echte piraat!
Sta oog in oog met een echte haai, beleef spannende piratenattracties en speur op 65 meter hoogte de Westerschelde af.
Het grootste piratenpark van Nederland!
Arsenaalplein 7, 4381 BL Vlissingen

Minimundi 
Ontdek miniatuur Walcheren ook wel klein Walcheren genoemd. Het miniatuurpark laat veel monumentale gebouwen van Walcheren zien van het stadhuis en de Lange Jan van Middelburg tot aan de boulevard van Vlissingen) Met de hele familie in de achtbaan, schommelschuit of de 10 meter hoge ballontoren. Daarnaast kunt u samen buiten nog genieten van de authentieke carrousel en natuurlijk een ronde maken met de Mini Mundi Express. In het mega paviljoen staan verschillende speelstructuren met een uitdagende klimtoren, botsauto's en een ware klimvulkaan.
Podium 35, 4337 WV Middelburg

Kaasboerderij Schellach 
Een boerderij vlakbij Middelburg, met akkerbouw, melkveehouderij, kaasmakerij en een winkel met vooral heel veel lekkere kazen en andere streek- en zuivelproducten. Toegankelijk voor rondleidingen. Hét adres voor echte boerenkaas en streekproducten.
Prooyensweg 264333 RD Middelburg

Utropia 
Utropia is een vogel en planten tuin waar u kunt ennismaken met de vele losvliegende insecten- en vruchtenetende vogels.
Door middel van wandelpaden en zitjes kunt u ze van heel dichtbij bewonderen! Naast de vrijvliegende vogels zijn er verschillende volières met bijzondere vogel-soorten, zoals papegaaien, kaketoes, Lori’s, parkieten en nog vele andere prachtige vogels.
Kleverskerseweg 3-5, 4338 PA Middelburg

Abdijtoren de Lange Jan 
Midden in het historische centrum van Middelburg verrijst de imposante Abdijtoren de Lange Jan trots boven de vele monumenten van Middelburg uit. Het is even klimmen (207 treden om precies te zijn) maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard. Op heldere dagen kunt u zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien.
Onder den Toren, Middelburg

Viskwekerij Neeltje Jans 
Viskwekerij Neeltje Jans is een dynamisch mosselkweekbedrijf in Zeeland. Gelegen aan de Stormvloedkering, vlakbij Vrouwenpolder, kweekt het bedrijf hang- en bodemcultuur mosselen van topkwaliteit. 1 juni 2013 opende, midden in de monding van Nationaal Park Oosterschelde, "Proef Zeeland" haar deuren. In dit pand zit naast een mosselproductiehal een zeer ruim gesorteerde speciaalzaak in vis-, schaal- en schelpdieren met proeverij. 
Faelweg 1, 4354 RB Vrouwenpolder

Rondvaart Middelburg  
Vaar mee in open boten (54 pers.) door de oude grachten van Middelburg. Aan beide zijden liggen oude gebouwen en pakhuizen die stammen uit een rijk (VOC) verleden. Je vaart onder soms zeer lage bruggen door en door de in 1994 gerestaureerde sluis. Door middel van deskundige uitleg tijdens deze gezellige tocht maak je kennis met de rijke cultuurhistorie van Middelburg vanuit een ander perspectief. 
Achter de houttuinen 39, 4331 NJ Middelburg

Fietsroutes Domburg: http://routes.vvvzeeland.nl/nl/fietsen/fietsroutes
Waldelroutes Domburg: http://routes.vvvzeeland.nl/nl/wandelen/wandelroutes


Bijzondere gebouwen in Domburg

Stadhuis
Het stadhuis van Domburg is in 1567 gebouwd. Sinds Domburg deel geworden is van gemeente Veere, word het niet meer gebruikt als overheidsgebouw. Opvallend is dat de klok op het halve uur het aantal uren en op het hele uur één keer slaat.

Badpaviljoen
Het eerste badpaviljoen is in 1837 gebouwd, dat toen dienst deed als koffie- en badhuis. In 1889 is het gebouw vervangen door een groter pand met luxere ruimtes en voorzieningen. Vanaf de jaren ’70 raakte het gebouw in verval. In 2001 is er met behulp van subsidie begonnen met de restauratie van het pand. Op 11 juni 2008 is het badpaviljoen heropend door toenmalig minister-president J.P. Balkenende.
Tegenwoordig zijn er appartementen en een restaurant in het pand gevestigd.

Villa Carmen Silva
Een van de bekendste zomerhuizen in Domburg is Villa Carmen Silva.
De Duitse eau-de-cologne-magnaat Aldenbrück von Brühl bouwde het in 1885. Oorspronkelijk heette het huis Villa Maria. Nadat het pand van eigenaar wisselde, kreeg de villa de naam Carmen Silva. Dit was de (schrijvers)pseudoniem van Elisabeth zu Wied (koningin van Roemenië). Zij was te gast in de villa tijdens een bezoek aan Domburg en dr. Mezger.

Kerk
De toren van de Nederlands Hervormde Kerk is rond 1250 gebouwd.
Het bovenste deel van de toren bevat figuren in geglazuurde steen, die bij een bepaalde lichtval goed te zien zijn. Mondriaan heeft deze kerk verschillende keren in zijn werk afgebeeld.